Zorgprogramma - Respiratoire revalidatie
Ondanks de chronische inname van medicatie, blijft de kortademigheid en verminderde inspanningscapaciteit dikwijls bestaan. Dit komt enerzijds omdat medicatie niet in staat is om de longaandoening te genezen maar anderzijds ook omdat naast de longziekte, er heel wat andere factoren zijn die deze klachten kunnen beïnvloeden. Een aantal inspanningen en activiteiten worden vermeden omdat deze klachten uitlokken. Dit leidt tot belangrijk conditieverlies en spierzwakte (ook van ademspieren) waardoor elke inspanning eens zo zwaar wordt, en nog meer klachten uitlokt. Aandacht voor voldoende fysieke activiteit is heel belangrijk in de aanpak van COPD.
Soms is een specifiek trainingsprogramma noodzakelijk om de conditie terug op te bouwen. Dit trainingsprogramma wordt uitgevoerd onder begeleiding van een kinesitherapeut en is best ingebed in een multidisciplinair revalidatieprogramma. Naast training is er in zo'n programma ook aandacht voor rookstop, correct gebruik van inhalatie en zuurstoftherapie, dieetadvies, psychologische en sociale ondersteuning. Deze principes blijken trouwens niet alleen geldig te zijn voor COPD maar ook in andere chronische respiratoire aandoeningen zoals mucoviscidose en longfibrose. Ook mensen die een longtransplantatie moeten ondergaan of ondergaan hebben verbeteren sterk door respiratoire revalidatie.
Omdat respiratoire revalidatie zo'n overtuigende voordelen heeft wordt deze behandeling wereldwijd toegepast. Ons revalidatieteam schreef ook mee aan de richtlijnen rond respiratoire revalidatie die internationaal gelden.
Respiratoire revalidatie verbetert uw inspanningsvermogen en levenskwaliteit, vermindert uw klachten, het aantal opstoten en ziekenhuisopnames. Het verbetert vermoedelijk ook uw levensverwachting. |
Criteria voor respiratoire revalidatie
Patiënten met respiratoire aandoeningen kunnen in het UZ Leuven een revalidatieprogramma volgen onder de RIZIV conventie voor Revalidatie van patiënten met ernstige respiratoire stoornissen. Als voldaan wordt aan een specifiek aantal Voorwaarden, kan een verhoogde terugbetaling worden aangevraagd om deze multi-disciplinaire revalidatie te ondersteunen. Zo aan deze criteria niet wordt voldaan maar er toch een klinische indicatie bestaat, wordt in het UZ de mogelijkheid gegeven om toch hetzelfde programma te doorlopen mits een beperkte toename van het remgeld.
Om te kunnen starten met multidisciplinaire revalidatie zal de longarts eerst een aantal onderzoeken uitvoeren om te kijken of u in aanmerking komt voor ons programma. U kan deze afprinten en bespreken met uw huisarts.
Verloop van het programma
Het revalidatieprogramma in het UZ Leuven bestaat uit 60 sessies over 6 maanden. De eerste 3 maanden wordt 3 maal per week getraind, de laatste 3 maanden 2 maal per week, telkens gedurende 1.5 uur in de vroege namiddag. Bij elke start wordt uw functionaliteit in kaart gebracht aan de hand van een maximale fietsproef, spierkrachtmetingen, wandelafstand en vragenlijsten. Deze worden gebruikt om uw individueel trainingsprogramma te ontwerpen en de resultaten van de training op te volgen. Daarnaast zijn er wisselende contacten met psycholoog, sociaal assistent, verpleegkundig specialist, diëtist en ergotherapeut. Tevens wordt u medisch begeleid door een long- en revalidatiearts in opleiding.
Bekijk de folder over revalidatie -
830 kB
Bekijk een presentatie over revalidatie -
1,6 MB
Bekijk de brochure over inhalatietherapie -
1,42 MB
Team en contactgegevens
-
Team revalidatie (zie ook onderdeel team)
Prof Dr. Wim Janssens
Prof Thierry Troosters
Ilse Muylaert
Veronica Barbier
Iris Coosemans Lode Claes
Dirk Delva
Paul Baten
Linda Stans
Rina Droogmans
Contactgegevens
Respiratoire revalidatie : 016/34.31.16
Arts revalidatie: 016/34.09.44